Renesans wędlin tradycyjnych

Renesans wędlin tradycyjnych

25 lipca 2017 Wyłącz przez Beata
pet folien osprzęt lutowniczy do szkła chwytaki specjalne chwytaki do szkła specjalistyczne chwytaki

Polacy kochają jeść mięso. Od wieków zajmuje ono w naszej narodowej kuchni ważną pozycję.

Oprócz przyrządzania na różne sposoby świeżego mięsa (zwykle w charakterze dań obiadowych) mamy również wspaniałe tradycje wędliniarskie. Rynek wędlin nad Wisłą stanowi istotną część przemysłu spożywczego.

Działa bardzo wiele zakładów mięsnych, które oferują szereg kiełbas, szynek, polędwic, pasztetów, boczków – wymieniać można naprawdę długo. Chętnie jemy te wszystkie rzeczy, głównie jako dodatek do kanapek.

Jednakże jakość wędlin na polskim rynku bywa rozmaita, z czym związek ma produkcja wysokowydajna. W przypadku wyrobów mięsnych polega ona na stosowaniu dużej ilości wypełniaczy, takich jak białko sojowe czy tanie tłuszcze.

Tym samym można wyprodukować więcej kiełbasy z wykorzystaniem mniejszej ilości najdroższego w procesie surowca, jakim jest mięso. Alternatywą są wędliny tradycyjne, produkowane „tak jak dawniej”, bez sztucznego zwiększania objętości szynek czy kiełbas.

Wędzone dymem drzewnym, a nie maczane w emulsji wędzarniczej.