Polska pieczywem stoi
https://exeller.be/kategoria-produktu/grochowe
Z cała pewnością do pereł rodzimego przemysłu spożywczego można zaliczyć piekarnictwo. Nasze tradycje w wypieku znakomitej jakości pieczywa są znane od wieków i mamy pod tym względem nie mniejsze osiągnięcia niż w materii wędlin czy słodkości.
W Polsce działa mnóstwo niedużych lokalnych piekarni, z których każdego dnia chleb i bułki zjadają miliony osób. Co ważne w naszym kraju istnieje cała masa bardzo tradycyjnych receptur, dzięki którym można wypiekać chleby o niepowtarzalnym smaku.
Znawcy twierdzą, że najlepsze są bochenki z pełnego ziarna i na zakwasie. Cechują się doskonałymi walorami smakowymi, ale również trwałością, której nie da się porównać z innymi wyrobami, które są uzyskiwane nowoczesnymi, masowymi metodami.
Ta masowość stanowi problem, ponieważ nawet nieduże zakłady sięgają po polepszacze oraz gotowe mieszanki do wypieku chleba, w których nie brakuje sztucznych dodatków. Popularne jest również pieczywo mrożone, które w tym stanie jest przechowywane nawet wiele miesięcy, a potem tylko odświeżane w piecach.